Tips voor het maken van een stevige tuinhuis fundering
Een mooi tuinhuis bij uw woning is leuk. Maar zorg dat het geen nachtmerrie wordt, doordat u vergeten bent er een goede tuinhuis fundering onder te leggen. Voorkom verzakkingen, haperende deuren en ramen, vochtproblemen en andere ellende bij uw tuinhuis. Sfeervol Buitenleven geeft u tips voor het aanleggen van een goede tuinhuis fundering.
Functie van uw tuinhuis?
De functie van uw tuinhuis bepaalt de opbouw van de fundering. Gaat u uw tuinhuis gebruiken als schuur, als klusruimte of wordt het een buitenverblijf in uw tuin? De functie van uw tuinhuis heeft gevolgen voor de dikte van de fundering.
Bodemgesteldheid
Om verzakkingen te voorkomen, moet de ondergrond voldoende draagkracht hebben. Zorg dus dat de bodem compact is.
Leidingwerk bepalen
Een tuinhuis plaatsen staat of valt bij een goede planning. Zorg dat u vooraf weet of u water en elektra wilt aanleggen en waar dat moet komen. Als de fundering er eenmaal ligt, is dat moeilijker aan te leggen.
Waardestijging van uw woning
Het is natuurlijk logisch, maar misschien had u er zelf nog niet over nagedacht dat uw woning in één klap veel meer geld waard wordt wanneer u een veranda laat bouwen. De bouw van een veranda is dus een investering die u later weer terug zult verdienen wanneer u er ooit voor kiest om uw woning te verkopen.
Beton storten: zelf doen of laten doen?
U kunt voor uw tuinhuis fundering zelf beton maken of kiezen voor stortklaar beton. Als u beton inkoopt bij een betoncentrale weet u zeker dat de kwaliteit goed is. Het is wel iets duurder, maar u legt dan zeker een goede basis onder uw tuinhuis.
Aan het werk
Een solide betonplaat vraagt om goede voorbereiding. U moet alle aanwezige graszoden verwijderen en de plek van het tuinhuis zo vlak mogelijk afgraven tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet boven het maaiveld uitkomen. Voor de randen van de beton fundering maakt u een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand van de bekisting is gelijk aan de bovenkant van de betonplaat. Zorg dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het beton storten.
Stevig, stabiel én waterpas
De ideale tuinhuis fundering is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. Bovendien kunt u de betonplaat glad afwerken, waardoor u meteen een vloer hebt voor uw tuinhuis.
Pas op voor vocht
Bij veel tuinhuisjes waarbij de fundering niet goed is gemaakt, treedt een vochtprobleem op. Dat kunt u op de volgende manieren voorkomen: leg plastic folie onder het beton om optrekkend vocht tegen te houden. Voor oppervlaktewater kunt u een helling, goot of grindbak aanleggen rondom het tuinhuis. En let op regenwaterafvoer: bepaal vooraf waar de regenpijp moet uitkomen.
Meer over een fundering of een Tuinhuis laten maken?
Heeft u vragen over het aanleggen van een goede tuinhuis fundering? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt hiervoor het contactformulier invullen, bellen naar 048-5318744 of een e-mail te sturen naar info@sfeervolbuitenleven.nl. Sfeervol Buitenleven helpt u graag om uw ideale tuinhuis te creëren.