Dinsdag 27 februari 2024 zijn wij vanaf 12.30 uur gesloten.

Wilt u onze showtuin bezichtigen of uw plannen met ons bespreken?  Dan verzoeken wij u vriendelijk dit te lezen.

skip to Main Content
Menu
Ervaar de sfeer van hout in uw tuin 0485 - 31 87 44

info@sfeervolbuitenleven.nl

Welke houtsoort kiest u voor uw tuinhuis?

Heeft u plannen om een tuinhuis bij uw woning te plaatsen? Dan is het belangrijk om voor een geschikte houtsoort te kiezen. Welke houtsoorten zijn het meest geschikt voor een tuinhuis en gaan het langst mee? Hieronder vertellen we meer over de voor- en nadelen van een aantal geschikte houtsoorten, waaronder dennenhout, Noords sparrenhout en larikshout.

tuinhuis geschikt hout

Waarom een tuinhuis?

Mensen krijgen bij het idee van een tuinhuis het gevoel in de natuur te zijn en toch lekker binnen te kunnen vertoeven. Het mooie van een tuinhuis is ook dat het hout van het huisje zich goed aan de omgeving aanpast en daardoor in vrijwel elke tuin past. Daarom hieronder 3 goede voorbeelden van geschikt tuinhuishout.

Dennenhout

De den behoort tot de groep naaldbomen en is de op één na meest voorkomende boomsoort in Midden-Europa. Het hout van de dennenboom heeft een witgele kleur die in de loop van de tijd een roodbruine tint kan krijgen. Het hout van de den is zeer goed te verwerken. De korte transportroutes van het bos naar de plek van de verwerking houden de prijzen van dennenhout lekker laag. Maar er zijn ook nadelen. Het hout werkt tijdens de verwerking en kan krimpen als het nat is. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan. Een zeer goed alternatief voor dennenhout is vurenhout.

Sparrenhout

Noords of Noors sparrenhout is een van de belangrijkste houtsoorten op de markt. Het hout onderscheidt zich van andere houtsoorten door zijn lichte kleur. Het hout komt uit Scandinavië en de Baltische staten. Daar zijn de temperaturen lager, waardoor de sparren trager groeien. Dit betekent dat de jaarringen dichter bij elkaar staan en het hout duurzamer is. Daarnaast heeft sparrenhout een laag gewicht, is zacht om mee te werken en is het zeer elastisch. Dat maakt het zeer geschikt voor een tuinhuis. Er zijn ook een aantal nadelen. De spar is zeer gevoelig voor schimmel- en insectenaantasting. Zorg dus bij de keuze van het hout dat het tuinhuis met een messing en groefsysteem wordt gemonteerd. U kunt het hout ook beschermen met een glazuur, zodat de goede conditie langer blijft aanhouden.

Hout van de lariks

Larikshout is zeer sterk en daarmee zeer geschikt voor de bouw van een tuinhuis. De hoge kwaliteit van het hout, maakt het ook duurder dan andere houtsoorten. Larikshout is duurzaam en stabiel, zelfs zonder behandeling met houtverduurzamingsmiddel. Bovendien is het hout zeer goed bestand tegen schimmels en insectenaantasting. Zijn er ook nadelen? Jazeker, de lariks is gevoelig voor de weersomstandigheden en heeft van nature de neiging om om te draaien, wat kan leiden tot ongewenste spanningen in het hout. Maar bij redelijk stabiele temperaturen en weersomstandigheden biedt larikshout een lange levensduur.

Meer weten over hout voor tuinhuizen?

Heeft u advies nodig over het kopen van het geschikte hout voor tuinhuizen? Wij helpen u graag bij al uw vragen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0485 – 31 87 44 en per mail via info@sfeervolbuitenleven.nl. U kunt ook het contactformulier gebruiken.

Back To Top 0485 - 31 87 44