Dinsdag 27 februari 2024 zijn wij vanaf 12.30 uur gesloten.

Wilt u onze showtuin bezichtigen of uw plannen met ons bespreken?  Dan verzoeken wij u vriendelijk dit te lezen.

skip to Main Content
Menu
Ervaar de sfeer van hout in uw tuin 0485 - 31 87 44

info@sfeervolbuitenleven.nl

Gezellig tuinhuis op maat

Is een mooi tuinhuis op maat van Sfeervol Buitenleven echt iets voor u? Dan is het, voor u met de constructie hiervan begint, natuurlijk wel belangrijk om te weten of u daar een vergunning voor nodig heeft. Zo ja, dan moet u die ook op tijd aanvragen. Het verschilt per situatie of u die nodig heeft. In dit blog vertellen we meer over de vergunning voor het bouwen van een maatwerk tuinhuis.

tuinhuis op maat

Verschil per gemeente

In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen wanneer u een tuinhuis wilt bouwen. Hoewel we in dit blog meer vertellen over de voorwaarden voor het bouwen van een tuinhuis zonder vergunning, willen we u er wel op wijzen dat de situatie niet overal hetzelfde is. Het kan zijn dat u in de ene gemeente gewoon vrij kunt bouwen, terwijl u in de andere gemeente in precies dezelfde situatie een vergunning nodig heeft. In dit blog vertellen we over de algemene richtlijnen, maar het is altijd verstandig om uw situatie te controleren bij uw gemeente.

Tuinhuis inspiratie

Geen vergunning nodig

Goed nieuws! In de meeste situaties is het namelijk niet nodig om een vergunning aan te vragen om een tuinhuis te bouwen. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de bouw, die de Rijksoverheid in een brochure vastgelegd heeft. Omdat het flink wat lezen is, noemen we de belangrijkste punten voor u hier. In de volgende gevallen hoeft u GEEN vergunning aan te vragen:

  • wanneer u in de achtertuin binnen 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, moet uw tuinhuis minstens 30 centimeter lager liggen dan de eerste verdieping.
  • wanneer u in de achtertuin buiten 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, dan mag u tot maar liefst 3 meter hoog bouwen zonder vergunning.
  • het tuinhuis heeft een ondergeschikte functie aan het hoofdgebouw.
  • u mag niet uw hele tuin volbouwen. Het percentage van grond die bebouwd mag worden, is gebaseerd op de grootte van de tuin. Voor een achtertuin tot 100m2 is dit de helft, maar bij een grotere tuin is dit percentage kleiner.

Wel een vergunning nodig

Er zijn enkele situaties waarin u wel een vergunning aan moet vragen voor het bouwen van een tuinhuis. Enkele belangrijke redenen om WEL een vergunning aan te vragen zijn:

  • wanneer u het gebouw in de voortuin wilt bouwen.
  • als u op de hoek van een zijerf gaat bouwen.
  • wanneer het tuinhuis groter of hoger wordt dan wat volgens de voorschriften toegestaan is.
  • als het tuinhuis geen ondergeschikte functie aan het hoofdgebouw krijgt (het wordt bijvoorbeeld permanent bewoond).
  • ook de afstand naar de buren speelt mee. Twijfelt u of u aan de eisen voldoet? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder.

Een goed tuinhuis van Sfeervol Buitenleven

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met Sfeervol Buitenleven. En begint u met de bouw, dan koopt u bij ons natuurlijk uw nieuwe tuinhuis op maat. Vul hier op de site het contactformulier in, bel 0485-318744 of stuur een mail naar info@sfeervolbuitenleven.nl.

Back To Top 0485 - 31 87 44