Dinsdag 27 februari 2024 zijn wij vanaf 12.30 uur gesloten.

Wilt u onze showtuin bezichtigen of uw plannen met ons bespreken?  Dan verzoeken wij u vriendelijk dit te lezen.

skip to Main Content
Menu
Ervaar de sfeer van hout in uw tuin 0485 - 31 87 44

info@sfeervolbuitenleven.nl

Buitengebouw met zadeldak laten bouwen

Bent u van plan om een overkapping met een zadeldak te kopen bij Sfeervol Buitenleven? Dan wilt u van tevoren natuurlijk wel alles goed uitgezocht hebben. Bijvoorbeeld wat de voor- en nadelen precies zijn van zo’n zadeldak. Daar vertellen we in dit blog meer over. We hebben de voordelen en nadelen van het zadeldak op een rij gezet.

zadeldak voor- nadelen

Wat is een zadeldak?

Laten we maar bij het begin beginnen, wat is een zadeldak precies? Een zadeldak is een dak bijvoorbeeld op een huis, overkapping of tuinhuis, dat bestaat uit twee hellende dakelementen die tegen elkaar geplaatst zijn, en in de nok bij elkaar komen. Het zadeldak is eigenlijk dus het ‘klassieke’ dak, de omgekeerde V-vorm. Het is in Nederland en België het meest voorkomende type dak. Grote kans dus dat uw gebouw een zadeldak heeft of krijgt.

Voordelen van een zadeldak

Een zadeldak heeft natuurlijk ook zijn voor- en nadelen. De grootste voordelen zijn:

  1. Goede waterafvoer: door het schuine dak wordt het regenwater uitstekend afgevoerd. Het stroomt gemakkelijk van het dak af. U kunt dit met de juiste afvoer weg laten lopen of opvangen.
  2. Extra ruimte: het zadeldak bevat een nok aan de bovenkant van de constructie. Hierdoor ontstaat er een extra ruimte in het dak. U kunt de hoogte van de nok zelf bepalen. Hierdoor kunt u een zolderruimte maken voor extra bergruimte.
  3. Bestand tegen wind: constructies met een plat dak zijn vaak vatbaar voor wind. Dit is bij een zadeldak echter niet het geval. Het is erg goed bestand tegen wind en andere weersomstandigheden. U kunt er dus goed schuilen wanneer het stormt. Natuurlijk vormen extreme situaties wel een uitzondering.

Nadelen van een zadeldak

Helaas heeft een zadeldak ook enkele nadelen. Die zetten we ook voor u op een rij:

  1. De prijs: vergeleken met een plat dak, is het zadeldak iets duurder. Dat komt door een aantal redenen. Ten eerste is er meer materiaal nodig voor de constructie van een zadeldak. Ook is de constructie wat ingewikkelder, en zal er daarom meer tijd besteedt moeten worden aan het realiseren van het dak.
  2. Het uitzicht: omdat het dak een omgekeerde V-vorm heeft, en er dus een punt ‘uitsteekt’, neemt het een deel van het uitzicht weg. Wanneer u een tuinhuis heeft met een zadeldak kunt u er dus minder goed overheen kijken dan wanneer het dak plat is.

Overkapping of tuinhuis met zadeldak laten bouwen?

Heeft u de voor- en nadelen afgewogen en besloten een overkapping of tuinhuis te bouwen met een zadeldak? Of wilt u nog wat meer (persoonlijke) informatie ontvangen? Neem dan direct contact op met Sfeervol Buitenleven. Dat doet u via het contactformulier hier op de site. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0485-318744 of door een mail te sturen naar info@sfeervolbuitenleven.nl.

Back To Top 0485 - 31 87 44